Formázás, tördelés

Sokan sokféleképp értenek a szövegek szerkesztéséhez. Az vált be nekünk a leginkább, ha leírod az elképzeléseidet, és mi megvalósítjuk. De léci ne szóközökkel, tabulátorokkal, enterekkel szerkessz, mert az nagyon sok gondot okoz, drágíthatja a tördelést.

Méret

A POD könyvek mérete nálunk nyomdatechnikai okokból korlátozott. Az áraknál megtalálod a pontos paramétereiket, és hogy melyiket mihez ajánljuk. E két formátumból kell választanod, eltérni nagypéldányos gyártásnál tudunk.

Ha szeretnéd már a kéziratodnál nagyjából látni, hogy milyen lesz könyvformában, A5-ös formát használj már (Wordben: fájl/oldalbeállítás/papírméret: A5). Ez 21*14,8cm-es méretet jelent, ami éppen az A4-es papír félbehajtva. A könyvek vágása miatt körben pár mm-el kisebb lesz a végleges könyvméret, az [elegant] formátum esetén pedig még több jön le, de ehhez is A5-ös Word doksit használj, csak más margókkal. (Ezeket a beállításokat mi úgyis elvégezzük, nem elvárás, hogy így add le.)

Margók

Nem kell beállítanod a margókat, mi szívesen megtesszük a tördeléssel együtt. Ha nem esik nehezedre már most beállítani, akkor jobban fogod látni írás közben is már, hogy egy-egy fejezet milyen hosszú, valamint az esetleges illusztrációk hogyan férnek el. Margók tükrözését érdemes bekapcsolni.

[standard]

 • felső: 1,5cm
 • alsó: 2,5cm
 • külső: 2cm
 • belső: 2cm

Ezekből a margókból egyébként majd a könyv legutolsó körbevágásánál lejön pár mm. (Így lesz a szabvány a5 pdf-ből a 148*210mm-es végleges könyvméret.)

[elegant]

 • felső: 2cm
 • alsó: 3cm
 • külső: 4cm
 • belső: 2,5cm

Itt a nyomtatás utáni vágásnál nagyon változni fognak majd a margók, de ezzel ne törődj.

Tipográfia

Kerüld a közhelyes betűtípusokat! A Times New Roman, a Courier, az Arial, és pláne a Comic Sans elég bugyután néz ki könyvben. De ne akarj túl extra betűtípust se! Ha nem akarsz nagyot hibázni, akkor válaszd a Garamondot.

Egy oldalon négyfajta betűnél többet – beleértve a méreteket, dőltségek, kövérítést stb. – lehetőleg nem használunk, csak farsangi meghívón. Könyvben a normál nyomtatásnál kisebb betűméretet fogunk használni, pl. Garamondból 11-est (akár 10,5-est is), legfeljebb 12-est. A megszokott beállításokhoz képest ez a szövegszerkesztőben ez elsőre kicsinek tűnhet, de könyvben nagyon más érzetet ad, hidd el. Ne használj egyszerre két egymáshoz közeli betűméretet! Például 12-es és 13-es betűméret egy oldalon elég zavaró.

Ne használj aláhúzást! Borzasztóan amatőr és ronda úgy egyébként is, de könyvben tényleg elviselhetetlen. Főleg az egész bekezdés aláhúzása az, amit kerülni kell. Ja és a külön kiemeltnek gondolt vicces aláhúzások, például a dupla aláhúzás az, amit végképp kerülni kell. Ha nincs ötleted, hogy hogyan másként lehetne megoldani, kérdezz bátran.

Gyakorlott szövegszerkesztőknek

Ha a stílusokkal, sablonokkal jól bánsz, akkor alakítsd kedvedre a sajátodat. De vigyázz, mert nagyon másképp kell egy könyvnek kinézni, mint egy hagyományos A4-es dokumentumnak. Mindenképp ajánljuk, hogy végy le a könyvespolcról egy neked tetsző lehetőleg hasonló méretű könyvet, és kövesd azt, amit ott látsz. Időnként nyomtass ki egy-egy oldalpárt A5-ös méretben, félbehajtva helyezd bele egy megfelelő méretű könyvbe, és nyisd ki, mintha a sajátod lenne! Nézd meg, hogy tetszik-e!

Automatikus tördelés

Alapértelmezetten automatikus tördelést használunk, de ne gondold, hogy ez nem jelent kellően alapos munkát. Az automatikus tördelés annyit tesz például, hogy előfordulhat, hogy egymás után három sornak is „a”, vagy „az” van a végén. Persze tudunk némi felárért kézzel is tördelni, de az a tapasztalat, hogy senkit sem érdekel, hogyha van pár ilyen a könyvben. Az olvasót a legkevésbé.

Profi az ismerősök között

Szerencsés esetben van a családban, vagy a barátok közt valaki, aki nyomdai dolgokban járatos. Ilyenkor nyilván egyszerű őt megkérni, hogy egy megfelelő pdf állományt készítsen az anyagodból. Egyedi igényeidet talán még nálunk is jobban figyelembe tudja venni, de fontos, hogy a paramétereknek megfelelő anyagot adjatok le.

Mikor megfelelő egy pdf állomány?

Ezt a részt csak szakembereknek javasoljuk olvasni.

Belívek:

 • [standard] Vágójel kötelező! A vágott méret 148mm*210mm lesz. A kép vagy kifutó, vagy minimum 5mm vágás utáni margó. Minden betű legörbézett, vagy beágyazott. CMYK színkód, minimum 300dpi. Ha egy A5-ös íven bármilyen színes jel szerepel, színes felárral nyomtatjuk.
 • [elegant] A vágott méret 125mm*195mm lesz. A kép vagy kifutó, vagy minimum 5mm vágás utáni margó. Minden betű legörbézett, vagy beágyazott. CMYK színkód, minimum 300dpi. Ha egy A5-ös íven bármilyen színes jel szerepel, színes felárral nyomtatjuk.

Borító:

 • [standard] a pdf magassága 220mm, szélessége 2*148mm+oldalszám*0,05mm+1mm. Ebben a méretben benne van körbe 5mm kifutó. Gerincfelirat a gerinc szélétől legalább 2mm-re legyen. 150 oldal alatti könyvön gerincfelirat nem lehet. Borítón minden feliratnak a vágásoktól legalább 5mm távolságra kell lennie. Nyitóbígelés a borítón gerinctől 7mm-re elöl és hátul 1mm széles. Szintén CMYK és szintén legörbézett, vagy beágyazott, és szintén minimum 300dpi.
 • [elegant] a pdf magassága 205mm, szélessége 2*125+ oldalszám*0,057mm.