Szövegbevitel

A legtöbb szerző wordben ír, hiszen könnyebb számítógépen fogalmazni. Ez nagyban könnyíti a velünk való kiadást. Van azonban pár dolog, amire érdemes ügyelni. Néhány típushibát összeszedtünk itt az alábbiakban.

Az alább leírtaktól nem kell megijedni, a gyakorlatban igencsak egyszerű, és bizonyára a többségét magadtól is tudod már ezek közül.

Kötőjelek

Normál otthoni nyomtatásnál fel sem tűnik, ha a kötőjelek (-), gondolatjelek (–) keveredve vannak. Pláne, hogy a Word találomra kijavít néhányat. Könyvben sajnos ez szemet szúró.

Szokott néhány típushiba lenni. Tipikus hiba, hogy egy mondatba a gondolat –bármilyen furcsa is- így van beszúrva. Ilyenkor mindkét végén gondolatjelet – a hosszabbik fajta vonalkát – kell használni, és minkét gondolatjel előtt és után is kell egy-egy szóközt ütni. Így lesz szép.

Ha párbeszéd van a szövegben, akkor a sor elejére gondolatjel kell, és nem kell elé se tabulátort, se szóközt ütni, viszont utána kell egyet. A Word automatikus felsorolás-csinálóját léci ne használd! Az nagyon sok kézi javítást eredményez nálunk – kénytelenek lennénk egyesével végigjavítani, ami már nem része az automatikus tördelésnek, többletköltséggel járhat neked (nem ér ennyit, hogy rosszul add le). Gondolatjelet a CTRL+„-” kombinációval tudsz írni vagy beszúrhatod a szimbólumok közül. Ha hibátlanul használod a szóközöket, akkor a Word viszonylag ügyesen javít, csak a párbeszédeknél kell figyelni.

Párbeszéd példa:

– Mikor jössz? – kérdezte Áron.
– Nyolckor – mondta Brigi.

Az említett példák alapján: a „mondta”, „kérdezte” tagok elé is ugyanígy gondolatjelet írunk, és elé, mögé szintén egy-egy szóköz szükséges. Ha párbeszédben kell kérdő-, vagy felkiáltójel, akkor azt ki kell írni, és a sor legvégére pont kell, viszont ha pont kellene a párbeszélő mondatának a végére, mint az előbbi példában „Nyolckor” esetében, akkor azt nem szabad kiírni.

Szóközök

Nyitó idézőjel elé kell szóköz, utána nem szabad használni. Záró idézőjelnél éppen fordítva. Zárójelekkel is ugyanez a helyzet. Per-jelet lehetőleg nem használunk, de ha mégis (pl. „és/vagy”), akkor nem teszünk se elé, se utána szóközt. Más központozás elé nem teszünk szóközt. Kész szövegben a következőkre rá tudsz keresni, ezzel kiszűrve az elgépeléseket (az alulvonás itt a szóközt jelenti): _. _, _? _! _- _-_ „_ _” ,, (azaz két vessző egymás után) …. .. — __ _– _/ /_ * (_ _) _: tabulátor.

Lábjegyzet

Lábjegyzet száma elé sem teszünk szóközt. Ha a mondathoz tartozik a lábjegyzet, akkor a pont után tesszük, ha egy szóhoz tartozik a lábjegyzet, akkor meg a szóhoz ragasztjuk hozzá közvetlenül, akkor is, ha az az utolsó szó a mondatban.

Töréspontok

Ha verset írunk, akkor a versszakok végén Entert ütünk, a sorok végén meg Shift+Entert (kézi sortörést). Új oldalt (oldaltörtést) egyetlen CRTL+Enterrel a legkönnyebb varázsolni, így nem kell sok Entert ütni hozzá. Sőt, erősen ajánljuk, hogy mindenki szokjon le a túlzott Enterhasználatról, mert csak szétesik tőle az anyag. A szóközökkel kieszközölt beljebb vagy középre helyezés sem jó megoldás.

Foglalj időpontot INGYENES telefonos konzultációra!Időpontfoglalás